Betakarítás és tartósítás
A nyár végén telepített lucerna a következô évben már teljes termést ad, tehát többször - háromszor vagy négyszer - kaszálható. Tavasszal a tisztán vetett lucernát a vetés évében rendszerint kétszer vagy háromszor, a takarónövénnyel vetett lucernát csak egyszer kaszálhatjuk.
Az új lucernások elsô kaszálásával várjuk meg a teljes virágzást, hogy a gyökérzete minél jobban megerôsödjön. A tisztán vetett lucerna elsô növedékérôl, ha gyomtalan, még magot is foghatunk.
A további években a talajtól és az idôjárástól függôen általában 3-4-szer, öntözéses termesztés esetén rendszerint 5-ször kaszálhatjuk meg a lucernát. Szárazanyagtermés szempontjából az évi 3 kaszálás, fehérjetartalom szempontjából pedig a 4 kaszálás tekinthetô célszerûnek.
A kaszálások idôpontját a takarmányozási igények, a széna beltartalma iránt támasztott követelmények és a lucerna fejlettségi állapota határozza meg. A virágzás kezdetén lévô lucerna adja a legtöbb emészthetô tápanyagot. A zödbimbós lucernában van a legkevesebb rost, és a legtöbb emészthetô fehérje. Az ilyenkor kaszált lucernából jó minôségû, fehérjében és karotinban gazdag lucernaliszt készíthetô.
A több éves lucerna elsô növedéke rendszerint buján fejlôdik, ezért kaszálásával nem célszerû a virágzás elejét megvárni, mert a szára megrokkan, az alsó levelek sárgulni kezdenek, vagyis romlik a takarmány minôsége és csökken a sarjú mennyisége.
Egyébként, ha az elsô kaszálást az egyes táblákon valamivel korábban elkezdjük, vagyis szakaszosan kaszálunk, a szénakészítési munkák jobb szervezését is elôsegíthetjük.
Az elsô kaszálás utáni kaszálások sorrendje általában a következôk szerint alakul: öntözetlen lucerna esetében 5-6 hét, öntözött lucernánál pedig 4-5 hét mulva megosztva, ill. váltakozva.
Amennyiben a takarmányozási igények megengedik, tartsuk be azt az irányelvet, hogy a lucerna élettartamára jó hatású, ha évente egy kaszálásával megvárjuk a teljes virágzást. Az utolsó kaszálást pedig legkésôbb szeptember végéig, október elejéig fejezzük be és kaszáláskor hagyjuk magasabb tarlót, hogy a lucerna áttelelése minél jobb legyen.
Néha elôfordul, hogy a lucernát legeltetéssel is hasznosítják. Ez azonban káros a lucerna élettartamára, mert sietteti a lucerna kiritkulását. Egyébként a legeltetésnél és a zöldlucerna etetésénél vigyázni kell, mert a lucerna - a kérôdzô állatokra - puffasztó hatású.
A lucerna - és a többi pillangós szálastakarmány - betakarítása - amely általában a tartósítási módoktól függ - a következôkben foglalható össze:
Tartósítási módok: szénakészítés, zöldlucernaliszt készítés, valamint az erjesztéses tartósítási - silózási - módok: a szilázs és a fonnyasztott szilázs /szenázs/ készítése.
A tartósítási módok közül legelterjedtebb a széna készítés. A szénakészítés korszerû módszereivel jó minôségû - fehérjében és karotinban gazdag - széna készíthetô a lucernából. Az erjesztéses tartósítás jelentôsége is igen nagy, hiszen a lucernaszilázs és különösen a szenázs készítéssel - a fonnyasztott lucerna silózásával - olcsó és értékes tömegtakarmány állítható elô a szarvasmarhák takarmányozására.
A lucerna egyébként önmagában nehezen silózható, könnyebb, ha más növényekkel együtt silózzuk, vagy füves lucernát silózunk. De készíthetô abrakos szilázs /pl. kukoricadara hozzákeveréssel/, vagy tartósító /kémiai/ anyagok /hangyasav, stb./ felhasználásával is készíthetünk szilázst a lucernából.
A lucerna legkorszerûbb - és egyben legdrágább, nagyon energiaigényes - tartósítási módjai: a forró levegôs gyorsszárítással készített lucernaliszt és a belôle készített préselvények /Pellet/ amelyek nagy fehérjetartalmuknál fogva abraktakarmány-keverékek komponenseként is hasznosíthatók.
A szénakészítési módok: a hagyományos, renden szárított szálas és bálázásos szénakészítés; a hideg levegôs, szellôztetéses szárítással készített szálas és bálázott széna, valamint a meleg levegôs szénaszárítás.
A betakarítási módok és a szénakészítés menete: Rendre-vágás - szônyeg vagy szûkített rendre-vágás - fûkaszával, vagy önjáró szársértôs rendrevágó gépekkel. A rendre vágott lucernát - az idôjárástól függôen - forgatni kell. A forgatás és a szálastakarmányok szellôztetése rendsodróval és rendterítô gépekkel végezhetô.
A korszerû szénakészítési módok esetén - a levélpergés elkerülése és a jó minôség biztosítása végett - a szônyegrendre kaszált szénát kb. 60 %-os nedvesség-tartalomnál rendsodrózni kell, vágott lucerna esetén - ha nem kellett a rendet szétteríteni - nincs szükség rendrakásra.
A rendsodrozott vagy rendrerakott széna a kívánt nedvességtartalomnál - a renden szárított szénánál kb. 2 %, a szellôztetéses szénakészítésnél pedig 40-50 %-os víztartalom - rendfelszedô kocsival szedhetô fel és szállítható be a tárolóhelyre és a szárító berendezésekre. A bálázásos szénakészítésnél pedig rendfelszedô bálázóval és bálafelszedô-rendezô kocsival, majd a bála méretétôl függô rakfelületû pótkocsival szállítható be a széna.
A lucernaliszt és a silózással tartósított lucerna betakarítási menete azonos, amely lehet egy- vagy kétmenetes. Ha lucernaliszt készítéshez egy menetben takarítjuk be a lucernát, valamivel jobb lesz a minôsége, de lényegesen nagyobbak lesznek a szárítási költségek.
Az egymenetes betakarítás mindig járvaszecskázóval és megfelelô gyüjtô- és szállító gépekkel történik. Silózás esetén a szecskázott lucerna silótérbe kerül. A liszt készítésekor pedig a forrólevegôs szárítóba szállítják, ahol 800-9000C hômérsékletû levegôvel igen rövid idô alatt 10 % körüli víztartalomra szárítják, majd ôrlik, esetleg préselvényeket készítenek belôle.
A kétmenetes betakarítás menete: rendrevágás szûkített rendrevágó géppel, majd a kellô szikkadás /fonnyadás/ után - a szenázs készítéskor 40-60 %, a liszt készítéskor 70 %-os nedvességtartalomnál - rendfelszedô járvaszecskázó géppel rendfelszedés és szecskázás. A szállítás, a silózás és a szárítás az egymenetes betakarításnál leírtaknak megfelelôen történik itt is.
A lucerna feltörése. A lucerna feltörési ideje attól függ, hogy ôszi gabonát, vagy tavaszi vetésû növényeket vetünk-e utána. Ha ôszi gabonát vetünk a lucerna után, akkor a második kaszálás után törjük fel. De ha tavaszi növények kerülnek a lucerna után, akkor nyár végén, ôsz elején kell feltörni a lucernát.